1.Average:

Average =(Sum of observations/Number of observations)

2.Average Speed:

Suppose a man covers a certain distance at x kmph and an equal distance at y kmph.

Then, the average speed druing the whole journey is [2xy/(x+y)]kmph.

### General Tips

Example 1:

The average mark of 70 students in a class is 80. Out of these 70 students, if the average mark of 40 students is 75, what is the average mark of the remaining 30 students?

Solution

Average of 70 students = 80.

Hence total marks of all the 70 students = 70x80 = 5600

Out of these 70, average of 40 students = 75

Hence total marks of these 40 students = 40x75 = 3000.

So the total marks of the remaining 30 students = 5600-3000 = 2600

Hence the average of the remaining 30 students = 2600/30 = 86.66

Example 2:

The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?

Solution

Let the average age of the whole team by x years.

11x - (26 + 29) = 9(x -1)

11x - 9x = 46

2x = 46

x = 23.

So, average age of the team is 23 years.

Example 3:

The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:

Solution

Let P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:

P + Q = (5050 x 2) = 10100 .... (i)

Q + R = (6250 x 2) = 12500 .... (ii)

P + R = (5200 x 2) = 10400 .... (iii)

Adding (i), (ii) and (iii),

we get: 2(P + Q + R) = 33000 or P + Q + R = 16500 .... (iv)

Subtracting (ii) from (iv), we get P = 4000.

P's monthly income = Rs. 4000.

Example 4:

In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?

Solution:

Let Arun's weight by X kg.

According to Arun, 65 < X < 72

According to Arun's brother, 60 < X < 70.

According to Arun's mother, X <= 68

The values satisfying all the above conditions are 66, 67 and 68.

Required average =(66+67+68)/3=201/3=67 kg